De nieuwe betaalpas als alternatief voor de voedselbank!

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Deze week heb ik een lang en goed gesprek gehad met Linda van Aken van het Vincentius huis Nijmegen. We hebben uitgebreid gesproken over een nieuwe proef in Rotterdam; een betaalpas waar iedere week geld op gestort wordt om boodschappen te kunnen doen.
Buiten het feit dat ik het schandalig vind dat het we in een rijk land een voedselbank nodig hebben is het natuurlijk wel een mooi initiatief om mensen te voorzien van voedsel.
Helaas is het aanbod niet altijd voldoende en Linda gaf aan dat er in het pakket producten zitten die veel van hetzelfde zijn, of te weinig gezonde producten denk hierbij bijvoorbeeld aan 3 appels en 2 bananen, als we weten dat we voor een gezond leven 2 stuks fruit per dag moeten eten is dit natuurlijk veel te weinig.
Een wellicht groter probleem is de schaamte voor veel mensen om wekelijks naar de voedselbank te moeten gaan om een voedselpakket op te halen.


In Rotterdam starten ze nu met een geweldige proef om het op een andere manier in te vullen. Een betaalpas waar mensen als alle andere inwoners boodschappen kunnen doen in de supermarkt. Ze kunnen dan zelf hun boodschappen kopen zonder de schaamte van de rij in de voedselbank, maar belangrijker gevarieerder voedsel kopen. Laten we eerlijk zijn iedere dag pindakaas eten of hagelslag is niet bepaald bevorderlijk voor een gezond bestaan.
Ik vind het een super plan dus laten we het gaan onderzoeken of dit in Nijmegen ook mogelijk is.

Het is goed om te weten dat 10,1 % van de inwoners van Nijmegen leven op of onder de armoedegrens, dit zijn 17000 kinderen, vrouwen en mannen die moeite hebben om de dag door te komen en dat is echt veel te veel. De gemeente Nijmegen doet een hoop om dit te bestrijden maar met de oplopende kosten van voedsel en de energierekening voelt het als vechten tegen de bierkaai.
We kunnen allemaal wat doen om voor veel mensen het leven wat dragelijker te maken.

Kijk eens op de site van de Vincentius vereniging www.vincentiusnijmegen.nl en kijk wat voor een bijdrage u kunt leveren. Dat kan iets klein zijn, goede kleding, speelgoed, voedsel of een financiële bijdrage alles is welkom.

Samen met Linda van Aken gaan we kijken om op verschillende basisscholen ontbijt voor de allerkleinste te regelen, een goed begin van de dag begint met een gevulde buik en geeft kinderen een gelijke start van de dag, zoals dit in ons verkiezingsprogramma staat gaan we hier binnenkort mee aan de slag.

Hans Jacobs
www.gewoonnijmegen.nu

Geef een antwoord