Salaris bankdirecteur BNG te hoog

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Op de politieke avond van 1 november wordt een brief besproken die door de Gemeente Etten-Leur is gestuurd aan de Raad van Commissarissen van de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG).

In de brief spreekt Etten-Leur haar verbazing uit over de salariëring van de voorzitter van de Raad van Bestuur, zeg maar de opperbankier van de BNG.

Etten-Leur is terecht verbaasd, want deze bankdirecteur verdient jaarlijks € 697.000. Dit is fors hoger dan het maximum dat de Wet Normering Topinkomens stelt voor het salaris van topfunctionarissen in de publieke en semi-publieke sector.

De Bank der Nederlandse Gemeenten is een bank die alleen werkt voor overheden (Rijk, Provincie, Gemeente) en publieke instellingen die door de overheid worden bekostigd. Het grootste deel van haar vermogen haalt de BNG “uit de markt”. De bank betaalt erg lage rente, doordat de Nederlandse overheid garant staat. Daardoor kan BNG voordelig lenen op de kapitaalmarkt.

Ook worden instellingen in sommige gevallen gedwongen om eventuele tegoeden bij BNG te stallen.

Daarmee is BNG duidelijk een (semi-)publieke instelling. Gezien het bijzondere karakter van BNG valt deze instelling niet te vergelijken met een willekeurige andere bank. Het is dan ook niet uit te leggen dat de topfunctionaris een exorbitant hoog salaris ontvangt, dat ook nog eens door de belastingbetaler moet worden opgehoest.

Daarom is het passend dat de topfunctionaris van BNG een beloning ontvangt die passend is binnen de Wet Normering Topinkomens.

 

 

Geef een reactie