Sterft de wijkmarkt uit?

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Als kind werd ik door mijn moeder vaak meegenomen naar de markt in Meijhorst. Een wondere wereld vol kleuren en geuren. Bovendien vindt je er producten die in de supermarkt niet altijd te krijgen zijn, voor een relatief lage prijs. Dat laatste had ik als kind natuurlijk niet door, maar hoe dan ook vond ik de markt een fascinerende plek.

Die fascinatie is eigenlijk nooit verdwenen. Als ik even kan, wandel ik over een markt. Ik zie dan ook met lede ogen aan hoe de wijkmarkten het al jaren moeilijk lijken te hebben.

Spelregels

Het College van B&W heeft besloten dat het tijd is om de spelregels voor markten aan te passen “om de markt toekomstbestendig te maken” en doet dit met een nieuwe Marktverordening 2017, die op 29 november in de Gemeenteraad wordt besproken.

In deze verordening wordt vastgesteld hoe standplaatsen verdeeld worden. Het opvallendste is dat de nieuwe verordening alleen geldt voor de Centrummarkt en die in Hatert. De andere wijkmarkten vallen niet onder de verordening. Volgens uitspraken van Rechters is namelijk pas sprake van een markt wanneer er minstens 7 kramen staan. De handelaren op de wijkmarkten (waar Meijhorst er een van is) krijgen een vaste vergunning, terwijl in het centrum tijdelijke vergunningen worden gegund.

Goed nieuws voor de centrummarkten

Het is ook de bedoeling om de markt in het Centrum een boost te geven, onder meer door betere stroomaansluitingen en stormverankering. Aangezien ik een paar jaar op de markt heb gewerkt, kan ik zeggen dat dat laatste een fijne toevoeging is. Ook de versimpeling van de regels zullen door marktkooplui worden toegejuicht.

Wijkmarkten bloeden dood.

Wijkmarkt Meijhorst

Voor de wijkmarkten is met de nieuwe verordening echter geen aandacht meer. Dat betekent dat kooplui op de markt in Meijhorst van de radar vallen. Hetzelfde geldt voor Leuvensbroek, Hesevelt en het Dorpsplein in Lent. De aandacht gaat naar de plekken die aandacht vragen. Als de Verordening niet kijkt naar de kleinere markten, zullen The Powers that Be daar ook niet meer naar kijken. Ja, de huidige marktlui krijgen een permanente vergunning, maar tegelijkertijd is duidelijk waar de focus van het College ligt. En dat is zéker niet in de randen van de stad.

Dukenburg en Lindenholt worden weer genegeerd. Bewoners van deze wijken moeten het maar doen met een markt op een half uur fietsen. Binnen nu en een paar jaar is de tijd van het gezellig elkaar ontmoeten op de Mèrt met dit beleid voorbij. Als je de markt hier geen aandacht meer geeft, zal deze op den duur afsterven, net zoals een plant die geen water meer krijgt.

Voor Dukenburg en Lindenholt is het niet voor het eerst dat het College de wijken vergeet. Maar ook Lent krijgt te maken met deze sterfhuisconstructie. De Waalsprong kreeg altijd alle aandacht (ten koste van de andere kant van het Kanaal), maar met de marktverordening trekt de Gemeente zich weer verder terug in het eigen gebiedje rondom het Stadhuis.

Red de wijkmarkt

VoorNijmegen.nu wil dat ook de wijkmarkten blijven bestaan en doen een beroep op het College om beleid te ontwikkelen om deze markten niet alleen te helpen overleven, maar te helpen opbloeien. Markten zijn een belangrijk economisch én social gebeuren die de leefbaarheid van een wijk sterk vergroten. Dat is het beschermen waard!

 

 

1 gedachte over “Sterft de wijkmarkt uit?”

  1. I.p.v. meer aandacht voor de ‘vergeten’ wijken, wil men nu het hart eruit halen. Terwijl de wijkbewoners bezig zijn om iets aan de eenzaamheid te doen en contacten te leggen tussen de bewoners, wordt dit initiatief aan de andere kant afgebroken. Dat mag je, als gemeente, niet toestaan. We zijn samen met opbouw bezig en niet met afbraak.

Geef een reactie