De Vlaamsegas als verbinding tussen het centrum en de ringstraten

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

In Nederland is Nijmegen de enige stad die het begrip “gassen” als naam voor steeg kent. Eigenlijk best wel iets om trots op te zijn. We hebben 18 gassen in Nederland en allemaal in Nijmegen. Helaas staat een van deze gassen, de Vlaamsegas, in een slecht daglicht. De naam wordt over een kam geschoren met drugdealers, criminaliteit en intimidatie. Maar eigenlijk gaat het niet om de Vlaamsegas zelf, maar om de hoek Vlaamsegas en Tweede Walstraat.

De omwonenden hebben al jarenlang overlast en zijn zelfs bang in de avond de straat op te gaan. Dealers en hun klanten maken de buurt onveilig. Al jaren trekken omwonenden en ondernemers bij de gemeente aan de bel. Het gebied is donker en onguur. Niet echt een plek waar je in de avond nog even lekker doorheen wandelt.

Daar gaat vanuit de gemeente aan gewerkt worden om dit op te lossen. Met betere verlichting, camerabewaking en meer politiecontrole. Dan zou dat hoekje best wel weer eens een leuk stukje kunnen worden. Als de eigenaren van het vastgoed daar ook hen best op doen, kan het zelfs mooi worden.

Maar waarom dan niet meteen de hele Vlaamsegas aanpakken en opknappen. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de ringstraten, en om deze beter bij het centrum te betrekken. De Vlaamsegas is een korte doorsteek van de Molenstraat naar de ringstraten. Maak er een lichte steeg van, knap de muren op en maak de Vlaamsegas aantrekkelijk om doorheen te lopen. Want weet je, die dealers houden niet van publiek. Dus grote kans dat een druk loopverkeer invloed kan hebben op de aanwezigheid van de dealers.

Twee vliegen in een klap. De Vlaamsegas die een aantrekkelijke looproute wordt, en minder overlast voor de buurt van dealers. Het zou mooi zijn als de Vlaamsegas weer tot leven kwam, ook als uitgaansgebied net als in de roemruchte jaren ’70 en ’80.

Geef een reactie