Ring-ring: De wijsheid ligt op straat

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Voor Nijmegen.nu gaat de komende Gemeenteraadsverkiezingen in met een verkiezingsprogramma getiteld “De Wijsheid ligt op straat”. Die titel is niet zomaar gekozen, maar is voor ons een heel belangrijke leidraad. Wij geloven dat het nodig is dat de stad meer gebruik moet maken van de inbreng van bewoners. Te vaak worden er op het stadhuis dingen verzonnen waar mensen niet op zitten te wachten, terwijl goede ideeën niet gehoord worden.

Overlast door auto’s

Een voorbeeld: afgelopen woensdag bespraken we tijdens de Politieke Avond een document van een andere partij over het parkeerbeleid. Kernvraag: moet dit niet anders en hoe lossen we het probleem op. Er werd gesproken over meer betaald parkeren, blauwe zones en hoe je bewoners bij de aanpak van parkeeroverlast moet betrekken. Alleen de mensen in de straat die het betreft? Of ook omliggende straten, vanwege het “waterbedeffect”. De initiatiefnemer wilde zelfs vanuit het stadhuis pro-actief worden, in plaats van op verzoek van bewoners.

Dat laatste roept bij mij dan weer ongemakkelijke gevoelens op. Bewoners ervaren geen probleem, waarom zou het Stadhuis dan moeten ingrijpen? Denkt de Gemeente het beter te weten dan mensen die elke dag in een straat zijn?

Graafseweg

Dat roept weer gedachten op aan de herinrichting van de Graafseweg van afgelopen zomer. Sindsdien staat het regelmatig hopeloos vast, zoals de blog “5 minuten over 300 meter” laat zien. Weer een mooi staaltje van de werkelijkheid die het vertikt zich aan te passen naar de theorie uit het stadhus.

Ring Ring

En dan is er Ring-Ring. Ik had er al eerder van gehoord, maar maakte pas echt goed kennis met het concept toen ik tijdens de overdrachtsceremonie van Nijmegen Green Capital 2018 naast Janine zat. Janine is de bedenker van de Ring Ring App. Deze app stimuleert forensen de auto te laten staan. Dit doet de organisatie door de bekende voordelen te benadrukken (gezonder, goedkoper, milieuvriendelijker). Maar ze geven ook een extra aanmoediging door hen punten te geven voor elke fietskilometer.

Met deze punten draagt de fiets-forens bij aan diverse (Nijmeegse) goede doelen én sparen ze voor korting bij lokale ondernemers.

Ring-Ring is dus win-win-win. De fietser heeft er direct voordeel bij, je krijgt minder files én ook nog eens minder parkeerdruk.

Blij

Kijk, dáár word ik dus blij van. Dit is het soort initiatieven die het verschil maken. Opgezet door burgers, vanuit een idealisme dat wij -vanaf het Stadhuis- veel meer moeten ondersteunen.

En daarom zeggen wij: #dewijsheidligtopstraat

 

Geef een reactie