Armoede is wel degelijk een onderwerp bij GewoonNijmegen.Nu

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

foto van Lydia Woudenberg.

Ondanks dat in ons verkiezingsprogramma het onderwerp armoede niet echt vermeld staat, wilt dat niet zeggen dat we daar niks mee willen gaan doen. In tegendeel zelfs, ik wil me daar persoonlijk voor gaan inzetten.

Voor armoede is geen passende oplossing, anders was de armoede  allang verdwenen. Ik geloof ook niet in mensen in hokjes indelen. Ieder mens is anders, en voor iedereen zal er een andere, passende oplossing gezocht moeten worden. En wie beter dan jij zelf weet wat voor jou het beste werkt. Nee, met een zak geld om je schulden af te betalen komen we niet aan. Maar we kunnen wel samen kijken hoe deze schulden ontstaan zijn en hoe ze je leven beïnvloeden.

Sommige mensen leven onder de beslagvrije voet, wat wettelijk niet mag. Maar daar houden schuldeisers geen rekening mee.  Samen met de juiste organisaties kunnen we jou helpen inzicht te krijgen en regelingen te treffen met de schuldeisers. Er zijn in Nijmegen diverse organisaties, zoals STIP, Tandem/Het Interlokaal die jou  met het op orde brengen van jouw financiën kunnen helpen. Door contact te leggen met schuldeisers kunnen zij vaak tot een mooie regeling komen, zodat jij weer op of boven de beslagvrije voet kunt leven.

De Formulierenbrigade kijkt samen met jou naar jouw inkomen en op welke toeslagen van de gemeente jij recht hebt. Wist je dat jij recht heeft op een bed en kledingkast? En is jouw administratie een rommeltje, ook bij het ordenen en overzichtelijk in klappers doen daarvan helpt de Formulierenbrigade.

Maar ook het sociale isolement, dat door de armoede vaak wordt gecreëerd, kan de armoede in stand houden. Nijmegen heeft de meedoenregeling, waardoor jij mee kan doen in de samenleving door een cursus, sport of lidmaatschap bij bijvoorbeeld een hobbywerkplaats. Je ontmoet weer nieuwe mensen, en wellicht ook nieuwe talenten in jou zelf.

Geen werk hebben is de een van de grootste oorzaken van armoede. Op de meeste sollicitaties die jij doet krijgt je niet eens een antwoord. En mag je op sollicitatie komen, wordt je afgewezen. Soms kan het aan jouw kleding of uiterlijk liggen. Maar geld om dat te veranderen heb je niet. Kleding kan al heel veel doen, en er zijn diverse organisaties in Nijmegen die gratis kleding voor sollicitatie aan jou willen geven, zodat je er tiptop uitziet.

Daarnaast zijn er diverse non-profit stichtingen in Nijmegen de belangeloos de minima helpen aan spullen, kleding en soms zelfs voedselpakketten.  De meest bekende is “Gratis 2e kansje” in de Meijhorst. Maar ook Stichting “Gratis kun je elkaar helpen” in de Wolfskuil help mensen op vele manieren. De Weggeefwinkel in Hatert en de Deelkring in Lent bieden gratis huishoudelijke artikelen, speelgoed en kleding aan.

Nee, ik heb de wijsheid niet in pacht om het armoedeprobleem op te lossen, maar ik wil wel met jou samen kijken hoe we jouw situatie kunnen verbeteren. Want ik heb al het bovenstaande ook meegemaakt. Ook ik leef van een bijstandsuitkering. Maar heb door een betalingsregelingen mijn schuld kunnen afbetalen. Ik heb gezocht naar oplossingen en ben de goede mensen tegengekomen die mij de juiste kant op hielpen. Nu wil ik zo’n persoon voor jou zijn. Ik hoop dat ik met mijn verhaal je een paar handvatten heb kunnen geven. Armoede is geen schande, doen of het niet bestaat wel!

Geef een reactie