Is zwarte Piet nu verboden in Nijmegen?

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Gisteren, 9 juni 2020, kreeg ik in de middag appje van Marieke Smits van Groen Links.

“Hoi Paul, hoe is het met je? Hier Marieke van GL. Even ter info voor jou ook. We willen morgen samen met PvdA en PvdD een motie indienen over Zwarte Piet. We laten dat zo ook aan de media horen. Dan weet je vast dat het er komt en er misschien om een reactie gevraagd wordt.”

Mijn vraag was dan ook meteen of ze die motie aan mij kon sturen. Ja hoor, ik kreeg een concept. CONCEPT v4 heette dat bestand.

Blijkbaar was dat niet echt een concept want de pers schreef meteen voluit over deze motie…… En ik werd dan ook meteen gebeld door RN7. Pas ’s avonds laat kreeg ik een mail, die ik door omstandigheden niet meteen heb kunnen lezen. Er moet tenslotte ook nog gewerkt worden.

Bij de aanvang van het debat bleek dat de genoemde partijen echt van plan waren om deze motie echt in te dienen. We hadden 11 debatstukken en ik had 12 minuten spreektijd. Mijn veronderstelling was dat we dit debat konden voeren zonder spreektijd. En zelfs dat was niet mogelijk. Ik heb dus geen debat kunnen voeren op dit onderwerp.

Bij deze mijn inbreng:

Vz, Ik word hier zo moe van. Moe en verdrietig. Het is juni en er ligt een motie voor om zwarte piet in Nijmegen te verbieden. Althans, om de figuur Zwarte Piet niet meer te gebruiken in gemeentelijke uitingen maar ook om het gebruik van de figuur zwarte piet te koppelen aan de subsidie verstrekking aan de organisatie van Nijmeegse Sint intochten.
Vz, los van het feit dat deze vorm van chanteren niet door de beugel kan geeft het ook een totaal verkeerd signaal af. Deze oproep versterkt polarisatie en drijft de groepen verder uit elkaar. In Nijmegen gaat het langzaam de goede kant op. 50% van de pieten is zwart, 50% niet en geleidelijk verandert dit. En dat is prima.
Zoals gezegd verstrekt deze motie de polarisatie en drijft de groepen steeds verder uit elkaar. Dat neem ik de initiatiefnemers misschien nog wel het meeste kwalijk. Het wachten is op de eerste de beste fundraise actie voor een intocht met als voorwaarden pikzwarte pieten. Vz, dat moet je niet willen, ik wil niet nog meer tweespalt in mijn stad en dus zal ik hartstochtelijk tegen deze motie stemmen.

 

Geef een reactie