Leg de verantwoordelijkheid daar waar hij (ook) hoort

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Het volgende stuk is zojuist verschenen op RN7

VVD en VoorNijmegen.NU willen hulplijn voor horecaondernemers rondom handhaven coronaregels

NIJMEGEN – VVD en VoorNijmegen.NU stellen voor een hulplijn naar handhavers open te stellen voor Nijmeegse horecaondernemers die te maken krijgen met gasten die zich binnen of op het terras van hun etablissement niet aan de coronamaatregelen houden. Nu ligt de volledige verantwoordelijkheid bij de ondernemers, en dat vinden beide partijen niet fair.

‘Schuld eenzijdig bij de ondernemer leggen is niet fair’

‘We moet het samen doen in deze moeilijke tijd’, zegt VVD-fractievoorzitter Inge van Dijk. ‘Maar we zien nu hoe ondernemers verantwoordelijk gehouden worden voor al wat er bij hun binnen of op het terras gebeurt, terwijl er wel degelijk ook verantwoordelijkheid bij de bezoekers zelf ligt om de regels na te leven. Bekeur je de ondernemer en moet die de tent sluiten, dan gaan de veroorzakers van de overtreding net zo vrolijk naar het volgende terras. De schuld eenzijdig bij de ondernemer leggen vinden wij echt niet fair.’

‘Ondernemersrisico is nu wel extreem’

‘Ik ben afgelopen zaterdag met mijn gezin en mijn moeder uit eten geweest’, vertelt Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU). ‘Mijn moeder moet dan op anderhalve meter afstand van ons zitten. Dat gaat op zich prima, maar wat als we het even kortstondig vergeten en er komt precies dan een toezichthouder langs. Wie is dan de klos? Dat zouden wij zelf moeten zijn, maar in de praktijk is het nu de ondernemer. Die moet al checken of mensen klachten hebben en gegevens opnemen en bewaren. Die kan echt niet alles de hele tijd zien, dat is onmogelijk. Natuurlijk bestaat er zoiets als ondernemersrisico, maar nu is dat risico wel echt extreem.’

Hulplijn

De VVD is daarom met het idee gekomen om een hulplijn in te stellen voor ondernemers die te maken krijgen met klanten die zich niet aan de regels houden. ‘Net zoals als die er is rondom het schenken van alcohol aan minderjarigen in sportkantines. Als ondernemer kun je immers praten wat je wilt, maar als niet binnenkomt bij mensen wordt het wel lastig. Je kunt daar wijkagenten of boa’s voor inzetten die dan na een telefoontje komen buurten en mensen duidelijk maken van ‘het is heel gezellig, en we hebben elkaar lang niet gezien, maar we moeten ons wel aan de regels houden’.’ Ook Eigenhuijsen ziet dit idee wel zitten. ‘Het zijn lastige regels voor een ondernemer om te handhaven. Ik kan me voorstellen dat een klant na tien biertjes niet meer zo goed naar de ondernemer luistert. Dan moet je iemand kunnen inroepen om het probleem op te lossen.’

Undercover controles

VVD en VoorNijmegen.NU zijn beide niet te spreken over ‘undercover’ controles die plaatsvinden bij horecagelegenheden. Van Dijk bevroeg burgemeester Hubert Bruls er woensdagavond tijdens de raadsvergadering al over, die stellig liet blijken dat dit al geruime tijd de manier is waarop er gecontroleerd wordt en dat hij dit een ‘slimme’ methode vindt. ‘Je moet niet altijd laten merken waar je voor komt.’ Van Dijk is echter nog niet bereid om het onderwerp te laten varen. ‘Afgelopen weekend bereikte ons weer berichten van verschillende Nijmeegse horecaondernemers over undercover controles waarbij zelfs foto’s gemaakt werden. Undercover controles zorgen niet voor een gevoel van ‘samen’. Sterker nog, undercoveracties zorgen voor wantrouwen. We hebben de rel rondom de controle van de ‘bierpakketten’ nog vers in ons geheugen. In een stad die pretendeert gastvrij te zijn, moeten we geen gebruik willen maken van deze controlemethodes in tijden waarin we samen voor een opgave staan.’

‘Soepelheid als in supermarkten mag best in de horeca’

Ook Eigenhuijsen is niet te spreken over de undercover controles. ‘Ik vind het niet kloppen, het deugt niet. Ook dat er dan foto’s gemaakt worden, ik ben heel benieuwd naar waarom ze dat dan doen. Ik snap het best bij het schenken van drank aan jongeren onder de 18, maar dit is echt een maatregel waarbij we het samen moeten doen. Dit is een crisis waar niemand om gevraagd heeft. Ik ken geen ondernemer die bewust die anderhalve meter wil negeren, en als die er wel is, is dat een reden om te toko te sluiten. Maar dat is simpel te controleren door een boa die even komt binnenlopen.’ Overigens vindt Eigenhuijsen dat er best wat soepeler mee omgegaan mag worden. ‘Kijk naar de supermarkten. Het is niet alsof het daar consequent lukt om die anderhalve meter te garanderen. Daar controleren ze er niet op. Die soepelheid zou van mij in de horeca ook best mogen.’

 

Geef een reactie