Loze woorden en valse beloftes

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Er moet mij iets van het hart. We praten al jaren over de ontwikkeling van Vlek 14, Ressen. Al jaren is er sprake van de vestiging van een bouwmarkt op deze locatie en al jaren zijn wij tegen.

Ik begrijp echt wel dat we dit stuk grond niet braak kunnen laten liggen, ik snap ook dat je afspraken maakt met marktpartijen en ik snap zelfs dat we door willen, ondanks corona. Maar dan zou het dit college wel sieren dat ze open en transparant zijn. De hele discussie begon ooit met het voornemen van een vestiging van een doe-het-zelf zaak, toen kon er ook een fastfood restaurant en een onbemand tankstation bij. Maar nee, het wordt geen mega-winkelpark aan de rand van onze stad.

Inmiddels wordt er moet dit bestemmingsplan de weg vrij gemaakt voor:

  • bouwmarkt: ca. 10.500 m2 bvo;
  • tuincentrum: ca. 5.500 m2 (binnen- en buitenruimte);
  • drive-in: ca. 4.900 m2 bvo;
  • fastfoodrestaurant van maximaal 500 m2 bvo of een grootschalig restaurant van maximaal 1500 m2 bvo;
  • motorbrandstoffenverkooppunt;

Alleen de bouwmarkt en het tuincentrum bestrijken dus al 4 voetbalvelden. Daar komt dat nog een drive in bij en evt een grootschalig restaurant met een geschatte omzet van 5,3 mln per jaar. Ook staan er geen beperkingen in voor het motorbrandstoffenverkooppunt. Wel staat er in het bestemmingsplan dat “zal worden vastgelegd dat de bouwmarkt zeer beperkt branchevreemde artikelen mag verkopen.”

Dat leidt tot mijn 1e vraag: Wat zijn branchevreemde artikelen? En vraag 2: Wat is zeer beperkt?

Volgende vraag: Geldt deze beperking ook voor het tankstation?

In het stuk lezen we ook telkens dat er binnen het bestaande stedelijke gebied in het verzorgingsgebied geen geschikte alternatieve locatie en/of vastgoed beschikbaar is voor de vestiging van een bouwmarkt van een dergelijke grootte, voor een casual dining restaurant van een dergelijke omvang of voor een tankstation. Het argument wordt bij de locatie gezocht. Jazeker, als je binnen Nijmegen- noord kijkt naar beschikbare locaties en als je dan ook nog eens perse een bouwmarkt, restaurant en tankstation wilt hebben, ja dan is dit de perfectie locatie. Maar vz, willen we dat wel? In alle verkiezingsprogramma’s en op de websites van veel politieke partijen staat dat ze helemaal geen winkelpark aan de rand van de stad willen:

SP: Mega-winkelpark bij Ressen doodsteek voor Nijmeegse winkeliers

D66: Ressen: Komst bouwmarkt roekeloos

GL: Een park met grote winkels in de weilanden bij Ressen? Niet als het aan GroenLinks ligt

Maar precies dat komt er nu te liggen, een mega-winkelpark in de weilanden bij Ressen.

Vz, Het blijken dus loze woorden en valse beloftes. En dat is spijtig, zeeeeeeeeer spijtig.

Aldus onze Fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen tijdens het debat over de komst dan een Hornbach in Ressen

1 gedachte over “Loze woorden en valse beloftes”

  1. Beste Paul,

    net zoals jij kon iedereen zien aankomen dat wanneer Ressen vrijgegeven gaat worden voor een bouwmarkt er allerlei commerciële activiteiten bij gaan komen. Kun je op wachten. En dát terwijl de Gamma aan de Energieweg doodbloedt. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de ingenieuze verkeersrotonde die nog niemand écht snapt. Je bent de inrit voorbij voordat je ‘m gezien hebt, en dan ga je inderdaad geen kilometer omrijden om er weer bij te komen. Ik benijd deze ondernemers niet!
    Binnen een straal van 5 kilometer liggen alle voorzieningen die ze hier willen plaatsen. Op de snelweg moet ik 30 kilometer rijden voor het volgende tankstation. Het gaat tóch weer om de eurootjes denk ik.

Geef een reactie