Een boete? Stap dan naar de rechter!

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Vandaag stond er een stuk in de Gelderlander met deze titel, In dat stuk werd onze fractie voorzitter Paul Eigenhuijsen geciteerd: ,,We moeten overlastgevers en illegaal vuurwerk aanpakken, niet de grote groep gewone mensen. Mijn advies voor oud en nieuw: onder het genot van een oliebol samen met de buren lekker wat vuurwerk afsteken. Krijg je toch een boete, stap dan naar de rechter.”

Zijn we dan tegen een vuurwerkverbod? Nee hoor, zeker niet. Ook wij irriteren ons aan de overlast en maken ons zorgen over de veiligheid voor mens en dier. Wat wij willen benadrukken is dat de overlast niet (grotendeels) wordt veroorzaakt door de mensen die normaal omgaan met vuurwerk, de gezinnen die s’nachts om 12u gezellig met de buren onder het genot van een glas champagne en een oliebol vuurwerk afsteken. De overlast wordt veroorzaakt door alle anderen die zelfs nu al illegaal vuurwerk afsteken. En juist dat wordt nu niet aangepakt.

Daarnaast vinden we dat een verbod handhaafbaar moet zijn. Je kunt niet het verkopen van vuurwerk wel toestaan maar het afsteken niet. Je kunt ook niet toestaan dat mensen in hun eigen tuin wel mogen afsteken maar er net buiten niet, ook kun je niet lokaal verbieden wat de landelijke wetgever toestaat. Dat is een kwestie van behoorlijk bestuur.

De raad van State heeft al eerder geadviseerd om deze wijziging niet door te voeren. Zij gaven aan dat een vuurwerkverbod alleen rechtsgeldig kan worden ingevoerd door de landelijke overheid. Dat dient dan ook gekoppeld te worden aan een verkoopverbod.

Geef een reactie