Gaziantepplein of …..

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Nijmegen wil definitief een punt zetten achter de stedenband met de Turkse stad Gaziantep. Gaziantep had vanaf 2006 een stedenband met Nijmegen. In 2009 werd in Gaziantep de Nijmegen Bulvarı (Nijmegen Boulevard) naar Nijmegen genoemd. Vanwege een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije heeft de gemeenteraad van Gaziantep op 16 maart 2017 besloten de straatnaam te veranderen in Özgürlük Caddesi (Vrijheidsstraat).
De vriendschap stond al op een laag pitje omdat er geen burgergroepen meer waren die zich wilden inzetten voor de uitwisselingrelatie.
Na een radiostilte van vier jaar heeft het stadsbestuur van Gaziantep begin dit jaar contact gezocht om de band te herstellen. Het Nijmeegse stadsbestuur ziet daar echter niets in en wil de connectie definitief verbreken. De eenzijdige opzegging in 2017 speelt hierbij een rol. Sindsdien is er geen bestuurlijk contact meer geweest. Op 9 juni 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over het als hamerstuk geagendeerde voorstel om de stedenband met Gaziantep formeel te beëindigen.

Als gevolg van de stedenband heeft Nijmegen wel een Gaziantepplein, de rotonde van de Neerbosscheweg en Energieweg. Die wordt in de volksmond ook wel het ANAC-plein genoemd, naar de bekende autowasstraat naast het plein.
GewoonNijmegen.Nu vindt het opzeggen van de stedenband een mooie gelegenheid om de naam van de rotonde te veranderen. Het plein kan een naam krijgen waar Nijmegenaren meer mee hebben. De meeste mensen kennen Gaziantep niet eens. De straatnaam wijzigen kan in dit geval makkelijk omdat er niemand aan het plein woont en het plein ook geen postcode heeft.
Wij willen via een motie voorstellen een prijsvraag in Nijmegen te houden. Een nog te benoemen jury kiest de beste drie namen uit en de gemeenteraad neemt de uiteindelijke beslissing.

Wij houden u op de hoogte

Geef een reactie