Dukenburgs warmtenet voorlopig van de baan

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

De Nijmeegse politiek heeft besloten om de aanleg van het warmtenet in Dukenburg voorlopig uit te stellen. “Dat is een verstandig besluit”, zegt Paul Eigenhuijsen Raadslid namens GewoonNijmegen.Nu.

De betaalbaarheid – een belangrijke randvoorwaarde – van de warmtetransitie kan in Dukenburg niet gewaarborgd kan worden. Door de vertraging van de invoering van de nieuwe warmtewet in Den Haag en het feit dat Nijmegen met dit wijkwarmteplan een voorschot nam op deze wet is uitstel de enige optie.

GewoonNijmegen.Nu is altijd kritisch geweest op dit warmtenet. Met name de betaalbaarheid en afhankelijkheid van een monopolist maakt dat wij nu tegen de aanleg zijn. Een warmtenet met meerdere bronnen daarentegen vergroot de concurrentie positie van de afnemers en draagt bij aan de betaalbaarheid. Mochten er in de toekomst meerdere bronnen gevonden worden dan zijn wij voor de aanleg.

In een door de gemeente gehouden peiling bleek al dat 37% van de bewoners van zwanenveld en Lankforst-Noord negatief tegenover de komst van een warmtenet stond. 39% van de ondervraagden was bang dat de maandelijkse energierekening er hoger van wordt en 27% zou het wel willen maar vindt de investeringskosten te hoog.

Vooralsnog gaat de aanleg van het warmtenet dus op de lange baan. Net zoals dat geldt voor Hengstdal en Bottendaal. GewoonNijmegen.Nu adviseert dan ook elke woning eigenaar om zelfstandig zijn woning, naar vermogen, van het gas af te halen. Laat je informeren. Er is meer mogelijk dan u denkt.

Bij de aanleg van de wijk Aldenhof werd al gekozen voor een centrale wijkverwarming. Aan de ingang van de wijk kwam het ketelhuis te staan. Deze wijkverwarming gaf veel problemen, waardoor na enige jaren de wijkverwarming opgeheven werd. Het ketelhuis werd een kantoor. De schoorsteen markeert nog altijd de ingang van Aldenhof.

8 gedachten over “Dukenburgs warmtenet voorlopig van de baan”

 1. Tof nu kunnen wij eindeluk mee praten,want de kosten zijn hoger dan zij hebben gedacht.kijk maar eens naar de kosten van de die gemaakt zijn bij de verwarming van de aldenhof.

 2. Mooi, maar krijgen we wel snel zonnepanelen? Betaal me scheel aan Vattenfall. Huizen Aldenhof slecht geïsoleerd. En de prijzen gaan maar omhoog. Voor minima flinke kosten post.

  1. Huizen zijn goed geïsoleerd ( daken, muren en vloer was een eigen keus), vandaar ook veel vocht problematiek in jullie huizen. Isolatie is oud, kan kan me nog herinneren dat het is aan gebracht in die huizen! en met zonnepanelen los je dit niet op! het is een bijdrage. Bedenk wel aan zonnepanelen en isoleren hangen ook een prijskaartje! En dit ligt bij de woning vereniging en niet bij de gemeente.

 3. Het is leuk om van het gas af te gaan maar op dit moment is het enigste alternatief op stroom en zoals verwacht wordt stroom dit jaar aanzienlijk duurder.
  Zo jammer dat deze voorspelling ook alweer uitkomt want linksom of rechtsom deze regering zal toch moeten innen.

 4. Zoals ik al eerder heb aangegeven is de beslissing om op korte termijn over te gaan op een warmtenet zéér voorbarig. Zeker gezien de ontwikkeling van het beschikbaar maken van waterstof(gas) als brandstof. Op termijn kan dat veel beter het huidige aardgas gaan vervangen. Dat zal ook duurder zijn dan het huidige aardgas, maar wel een beter alternatief. Dan kan men in huis gewoon een eigen, vervangende, ketel laten installeren.

 5. Elk warmtesysteem waarbij huizen dichterbij of verderaf een bron (zoals ketelhuis Aldenhof) staan, betekent gratis warmte voor de eerste en dure koude voor de tweede… Ook het kiezen van een energie leverancier werkt anders dan voor bijvoorbeeld glasvezel providers. Zolang dat niet is opgelost is wijkverwarming geen alternatief.

  Terwijl oa Duitsland in aardgas een schone energiebron ‘ontdekt’, moeten wij in Nederland ervan af. Ook al is er amper een alternatief, Røtte beboet het gebruik om zo stroomgebruik te bevorderen, zodat nu niemand meer aan de verhoogde prijs ontsnapt. Wie regeren het land, politici of multinationals als Vattenfal?

 6. Wij moeten altijd zo nodig overal de eerste willen zijn. Ook weten wij het altijd beter. onderzoek in andere landen gaan wij altijd nog eventjes overdoen enz. enz. met achteraf verkeerde inschattingen en onderschatte gevolgen die ons duur komen te staan.
  Op de 22e straat in Tolhuis Dukenburg zou een WOS gebouw en een opslag gebouw geplaatst worden voor een warmtenet. Vlak voor de woningen. Achteraf is dit door de bewoners met juridische hulp bezwaar tegen gemaakt en wordt het daar niet geplaatst maar ergens anders.
  Onvoorstelbaar hoe dit door de strot wordt geduwd door belanghebbende en gemeenten.
  Geloof me we zijn er zijn er nog lang niet. Ook van het gas af zal uiteindelijk toch weer veel langer duren dan gedacht. Weer beter weten en te kortzichtig zoals altijd!

 7. In de Aldenhof is jaren zo gestookt, en wat Carola zegt klopte ook! Buizen waren verouderd en sprongen om de haverklap. Daar door is er toen gekozen voor zelf stoken en kan iedereen bepalen hoeveel en hoe hard te stookt. Enigste voordeel van toen, dat de binnen straten van de Aldenhof in de winter beter begaanbaar waren omdat veel delen geen ijs of sneeuw lag.

  Prima om te kijken naar nieuwe manieren, maar onderzoek eerst. Bespreek het dan met een groep bewoners en beslis daarna pas wat je gaat doen.
  En kijk wat je zelf kunt doen!

Geef een reactie