Twijfels over de plek van de schaaktafels

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Foto: Hans van Meteren

De nieuwe schaaktafels in de stad staan op de verkeerde plek. Waar een petitie opriep tot het plaatsen van schaaktafels in het goffertpark of langs de waalkade zijn deze geplaatst bij het basketbal veld op “de oude haven”. “Ik twijfel of dit nu wel de juiste plek is”; aldus Paul Eigenhuijsen, fractievoorzitter van GewoonNijmegen.Nu. “het idee was nu juist dat de schaaktafels in de loop kwamen te staan, zodat mensen kwamen kijken en een praatje gaan maken. Bij de Oude Haven zijn er niet veel passanten”

​Het idee van de schaaktafels is een fantastisch idee. Net zoals je aan de visser vraagt of hij iets gevangen heeft kun je ook bij een schaaktafel makkelijk een praatje maken. Ook kun je activiteiten ontplooien bij de schaaktafels, denk aan schaakworkshops voor kinderen én voor volwassenen, schaken voor een goed doel, schaaksimultaans, schaken tegen een bekende schaker etc. De doelstelling van Urban Chess is ook dat de schaaktafels zorgen voor verbinding tussen jong en oud. , Het schaken heeft positieve effecten op de concentratie, op het brein en de schoolprestaties van kinderen. ​De schaaktafels in de openbare ruimte helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Ook dragen de schaaktafels bij aan het fit houden van het brein.

Maar dan moeten de tafels wel op een goede locatie staan. GewoonNijmegen.Nu is benieuwd welke locaties zijn overwogen, welke op welke gronden zijn afgevallen en waarom uiteindelijk voor deze locatie aan de Oude Haven is gekozen.

Het idee van schaaktafels in de openbare ruimte wordt gesteund door de Schaakbond, de wereldschaakbond en NOC/NSF en er staan inmiddels schaaktafels in Beijum, Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Gorinchem, Doetinchem, Barneveld, op Schiermonnikoog, Tilburg, Alkmaar, Den Helder, Middenmeer, Naaldwijk, Eindhoven en vele andere plaatsen.

Geef een reactie