Geen verkoop van nieuwbouwwoningen aan beleggers

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Onze fractie heeft eerder een initiatiefvoorstel “in Nijmegen kopen is in Nijmegen wonen” ingediend. In dit voorstel roepen we op om ervoor te zorgen dat nieuwbouw woningen verkocht worden aan mensen die er ook zelf gaan wonen en niet aan beleggers. Ook stelden we hierin voor dat het college ging onderzoeken op welke wijze een zelfbewoningplicht in Nijmegen ingevoerd zou kunnen worden. En hierbij in ieder geval een anti speculatiebeding op te nemen. Onlangs bereikte ons het bericht dat bij de nieuwbouw van woningen van het project Lentelijn een deel van de woningen al reeds zou zijn doorverkocht aan particuliere beleggers nog voordat het project in algemene verkoop ging. Van de 89 woningen en 14 appartementen zouden 23 gezinswoningen en 14 appartementen al door de projectontwikkelaar verkocht zijn aan een belegger. Op de website waalsprong.nl staat dat de projectontwikkelaar “momenteel in onderhandeling is met de belegger”. Wij hebben daarover de volgende vragen aan het college:

  1. Zijn er in dit project 23 gezinswoningen en 14 appartementen doorverkocht aan een belegger? Of zijn ze nog in onderhandeling?
  2. Mocht er nog sprake zijn van onderhandeling kan het college dan nog de verkoop tegenhouden?
  3. Hoe komt het dat, ondanks ons breed aangenomen initiatiefvoorstel, er nog steeds nieuwbouwwoningen verkocht worden aan beleggers en hoe gaat het college dit voor elk volgend project voorkomen?
    Nijmegen heeft een van de grootste woningtekorten van het land. Inmiddels gaat 12,5% van de verkochte woningen naar beleggers. Dat is geen goed teken en heel slecht voor de starter en doorstromers. We kunnen blijven discussiëren over wel of niet bouwen op veur-lent, winkelsteeg of hoge bongerd maar zolang als we de gebouwde woningen niet inzetten voor woningzoekenden maar voor beleggers is het dweilen met de kraan open.

Geef een reactie