Wat is de toekomst van WC Weezenhof?

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Al jaren praten we over de winkelcentra in Dukenburg. WC Meijhorst start binnenkort met nieuwbouw, WC Dukenburg is in gesprek en ook voor WC Malvert is er duidelijkheid. Voor WC Weezenhof is er sprake van een patstelling. Al jaren staat de ontwikkeling stil.

Wat is er gebeurd?

Het Bewonersplatform Weezenhof is een actieve club die opgericht is als overlegorgaan tussen de gemeente en de wijkbewoners voor straat overstijgende problemen. Een van deze problemen betreft de plannen tot realisatie van een nieuw winkelcentrum annex zorgwoningen in de Weezenhof. Daar is het bewonersplatform Weezenhof dan ook nauw bij betrokken.

In de nacht van 10 op 11 april 2017 is het winkelcentrum Weezenhof zo goed als volledig verloren gegaan door een grote brand. In het pand van de voormalige Spar Looijschelder ontstond rond 01.30 een brand die zo snel om zich heen sloeg dat de uitgerukte brandweer uitbreiding niet kon voorkomen. Alle winkels zijn getroffen, is het niet door de brand zelf, dan is het wel door rook- en waterschade. Vanaf dat moment verkeert de nieuwbouw in een impasse.

Toch weerhield dat het bewonersplatform Weezenhof niet tot het presenteren van haar eigen schets van eventuele nieuwbouw van het afgebrande winkelcentrum Weezenhof. Op de platformvergadering van maandagavond 26 november 2018 heeft een lid van het platform, een door hem en andere bewoners gemaakte schets laten zien hoe nieuwbouw zou kunnen plaatsvinden.

Volgens het platform wordt nu teveel langs elkaar heen gewerkt bij plannen voor nieuwbouw. Zo is de koepel waaronder de Prins Clausschool valt bezig met het voorbereiden van eventuele nieuwbouw van de school, bereidt de eigenaar van het afgebrande winkelcentrum nieuwbouw voor en heeft de gemeente Nijmegen inmiddels plannen ontvouwt voor inrichting van winkelcentra in Dukenburg. De wens van het bewoners platform om een ontmoetingsruimte te hebben in Weezenhof is inmiddels gerealiseerd door de tijdelijke vestiging van het “Huis voor de Weezenhof”. Zoals gezegd, een tijdelijke oplossing voor een structureel probleem.

Wat zijn de feiten?

 • De winkels zijn geen eigendom van de gemeente
 • Het parkeerterrein is wel eigendom van de gemeente
 • Het bestemmingsplan voorziet in uitbreiding van het Winkelcentrum
 • De huidige winkels hebben een doorlopend huurcontract.
 • Weezenhof vergrijst en er is, in Dukenburg, behoefte aan (meer) seniorenwoningen
 • Er is behoefte aan een ontmoetingsruimte.
 • Er zijn ook plannen voor de (her)ontwikkeling van De Doekenborg in Aldenhof

Bespreekpunten voor de Nijmeegse gemeente raad en het college
In de opiniërende kamerronde wil de fracties van VoorNijmegen.NU en Gewoon Nijmegen met de gemeenteraad en het college van Nijmegen van gedachten wisselen over WC Weezenhof.
We willen met de raad bespreken hoe de andere partijen aankijken tegen de huidige situatie en wat zij zien als (realistische) optie en prioriteit (nu starten met integrale gebiedsvisie?).

Ook willen we met de andere partijen bespreken of ze de prioritering delen. Er moeten nu stappen gemaakt worden om de locatie van WC Weezenhof te ontwikkelen als integrale gebiedsontwikkeling met alle wensen en eisen vanuit winkelbehoefte, woningbouw(senioren), wijkontmoetingsruimte etc.

Als laatste willen we in deze gespreksronde graag van het college horen wat zij vinden van de prioritering en wat er gerealiseerd kan worden binnen de bestaande (financiële) situatie of dat hierop een aanvulling nodig is.

debatstuk_wc_weezenhof ondertekend

7 gedachten over “Wat is de toekomst van WC Weezenhof?”

 1. Top Paul, deze poging om de ontstane patstelling te doorbreken. Hoewel je terecht signaleert dat de gemeente slechts een beperkte stem heeft in wat er gaat gebeuren mag de raad best in actie komen als ze signaleert dat er dingen in de stad niet goed gaan. Dat het niet goed gaat mag je toch wel stellen als 4 jaar na de brand de boel er nog steeds uitgebrand bij ligt. Enige lichtpuntje is het Huis van de Weezenhof (waarbij je vergeet te vermelden dat volledig door bewoners is gedaan en wordt gerund).
  De eerdere bijeenkomst over de toekomst van de winkelcentra in Dukenburg, waarbij veel raadsleden aanwezig waren, heeft voor WC Weezenhof (voorzover ik kan zien) niks opgeleverd. Dus ik ben heel benieuwd of je het voor elkaar krijgt om er via jullie initiatief nu wel wat concreets uit te krijgen. Succes!

 2. Wat het meeste wordt gemist zijn de medische voorzieningen. In het huis van de weezenhof is een huisarts momenteel gevestigd, een dag in de week ! Er zou ruimte zijn voor een afhaalpunt apotheek, e.d.
  denk er eens overna
  De bestaande ontmoetingsruimte functioneert uitstekend, maar iets mee subsidie zou ik graag zien naast de vrijwillige bijdragen van de burgers,
  jw

 3. Je bereikt niks als je geen zak met geld meeneemt om Ton H. uit te kopen. En die zak met geld is er niet. Ben ook benieuwd waar je bewering vandaan komt dat er plannen zijn voor de Doekenborg in Aldenhof. Daar is mij niets van bekend.

 4. Vergeet ook niet de deplorabele staat te vermelden van het huidige restantje winkelcentrum. Loop eens onder het afdak en kijk naar boven, de gescheurde platen hangen naar beneden, en loop over het afgebrande deel, glad als ijs bij regen. Het is echt om te huilen hoe griezelig slecht dit alles erbij staat. Ik vind het zeer onder de maat, en had nooit verwacht dat de gemeente het zo lang zou toestaan op deze manier. Er wordt in de stad veel geinvesteerd in wegen en spiegelwaal regio om maar wat te noemen. Maar dit..na zoveel jaren nog… en zonder plan!…kan echt niet door de beugel.

 5. overleg met Ton Hendriks zit muurvast bedoelt u zeker ?
  Ton Hendriks is projectontwikkelaar en maar uit op één ding :geld verdienen en het liefst zo veel mogelijk .
  Denk dat het hem niks uitmaakt of het nu van gemeente komt of van een andere partij.
  Gemeente had er beter aan gedaan dit allemaal in eigen hand te houden maar blijkbaar is er niks geleerd want met de sloop en nieuwbouw van het voormalige intersport pand waar Hendriks eigenaar van is gaat het dezelfde kant uit ,ook hier een patstelling .
  Ook daar een groot niet ogend gat midden in centrum van nijmegen voor mij en menig andere nijmegen aar een onbegrijpelijk iets.
  Als een ambtenaar of wethouder fouten maakt bij onderhandelingen met dit resultaat waarom wordt deze dan niet op het matje geroepen of uit zijn functie gezet ?
  In het bedrijfsleven was dit al lang gebeurd !
  Lijkt er op dat gemeente liever geld uitgeeft aan fietspad aanpassingen aan de Hezelpoort
  Ben eigenlijk wel eens benieuwd wat die onzin gekost heeft ,tel daar nog de kosten van het hilckman soap bij dan waren alle tekorten in één klap verdwenen !

 6. Gemeente en ontwikkelaar moeten zich diep schamen om dit zo lang te laten verwaarlozen…
  het ontbreekt aan elke zorgplicht om het winkelcentrum op te knappen. Winkeliers, bewoners zijn de dupe en het is ook geen visitekaartje voor Nijmegen.

  Tijd voor actie!

Geef een reactie